Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest co roku 20 maja. Jego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół dla pozyskiwania żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia dla tych owadów.
Z tej okazji 23 maja w klasach I-III przeprowadzone zostały działania, których celem było budzenie świadomości u dzieci o pożyteczności pszczół.
W szkole dominowały żółty i czarny kolor. Zajęcia rozpoczęliśmy od obejrzenia bajki edukacyjnej o życiu rodziny pszczelej, o produktach jaki pszczoły wytwarzają a także o znaczeniu tych owadów w procesie zapylania roślin. Poznaliśmy także pracę pszczelarza.
Dzieci miały okazję obejrzeć i przymierzyć strój pszczelarza, poznać budowę ula, przekonać się do czego służą ramki w ulu i z czego są zrobione, poczuć zapach prawdziwego, pszczelego wosku oraz smak miodu.
Podsumowaniem zajęć było wykonanie prac plastycznych o tematyce związanej z pszczołami.
Joanna Kozłowska